Jäta menüü vahele Vaegnägijale
Toimunud
Konverents

Mitte ainult leivast, kapsast ja silgust. Jõgevamaa maitsete päev

14.09.2022

10:30

Jakob Hurda saal
A-sissepääs
14. septembril 2022 Jakob Hurda saalis Jõgevamaa toidupärand ei koosne enam ammu ainult rukkileivast, kapsast ja silgust, nagu arvas Dr Bertram oma 1868. aastal ilmunud raamatus “Balti visandeid”. Viljakate muldadega Jõgevamaa toit on Kesk-Eesti põllumehele iseloomulikult lihtne. Siin hinnatakse jätkuvalt selgete maitsetega, kuid hästi valmistatud sööki, mille oluliseks osaks on võimalusel ise kasvatatud tooraine. Tohutult palju leidub erinevaid suppe ja pirukaid, Peipsiäärt tuntakse kalanduse ja Peipsi kurgi poolest ning Põltsamaa vein ja juust on pika ajalooga. Siit pärineb legendaarne kartul “Jõgeva Kollane”. Jõgevamaa maitsete päeval saab kuulda nii piirkonna toidukultuuri ajaloost kui ise toidutegemist proovida. Registreerimine seminarile ja töötubadesse siin lehel allpool. Registreerimine kestab 12. septembrini või kuni vabade kohtade täitumiseni (seminarist osavõtt vaba, igas töötoas kuni  15 inimest) – vorm allpool.  Päevakava: 10.30 Kogunemine, Jakob Hurda konverentsisaal 11.00 Eesti Rahva Muuseumi ja Jõgevamaa Koostöökoja tervitused 11.10 Eesti Rahva Muuseumi argielu teemalised välitööd Jõgeva linnas ja rajoonis 1980.-1990. aastatel. Anu Järs, Anu Kannike, Eesti Rahva Muuseum 11.40 Marta Põld-Riivese roll kodumajanduse ja toidukultuuri edendajana. Ülle Jukk, Jõgevamaa Koostöökoda 12.10 Ennast tõestanud Eesti köögiviljasordid. Ingrid Bender, Eesti Taimekasvatuse Instituut 12.45 “Jõgeva Kollane” 80 ehk kuidas rehabiliteerida kartulit. Terje Tähtjärv, Eesti Taimekasvatuse Instituut 13.10 Lõunapaus ERMi restoranis omal kulul Kohv Hurda saali ees 13.45 Jõgevamaa mesindus Põltsamaa Mesinike Seltsi vaates. Rain Tõnson, Põltsamaa Mesinike Selts 14.10 Jõgevamaa toidutootjate ühistegevusest Kääpa OTTi näitel. Annika Oras, Kääpa OTT 14.45 Suundumine töötubadesse 14.50–15.50 töötoad:
  1. 1. Erinevate kartulisortide kasutamine kulinaarias (sh keetmine degusteerimiseks) – Terje Tähtjärv, Eesti Taimekasvatuse Instituut – Gustav Ränga auditoorium
  2. 2. Peipsi kaladest kalakotlettide valmistamine – Ülle Rohing, Teearu talu – Ferdinand Linnuse auditoorium
  3. 3. Kaerakile on taas moes – Aivi Kõiv ja Ruth Pirk, Kadrina mõis – Oskar Kallase auditoorium
  4. 16.00–17.00 Ühine degusteerimine Jakob Hurda saali ees fuajees
Kontaktid: Anu Kannike, ERM anu.kannike@erm.ee 58090352 Ülle Jukk, Jõgevamaa Koostöökoda ylle.jogevamaa@com 5032339 Jõgevamaa maitsete päeva toetab Eesti maaelu arengukava Leader-meede.